Moengo

Komende 3 maanden zal ik verblijven in Moengo, op 100 kilometer van Paramaribo in Suriname. Moengo is gelegen aan de Cottica rivier, in het district Marowijne en heeft een zeer rijke geschiedenis. Als onderdeel van de residentie aan TAS – Tembe Art Studio zal ik hier komende maanden gaan werken aan verschillende projecten in samenwerking met locale jongeren.

Initiatiefnemer van Tembe Art Studio is de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas. In een voormalig Suralco ziekenhuis middenin het centrum van Moengo heeft hij een cultureel centrum opgericht, waar naast een artist-in-residency ook exposities worden georganiseerd en trainingen worden gegeven door kunstenaars aan lokaal talent.

Afgelopen week heb ik veel met meneer Pinas gesproken over de verschillende projecten die hij heeft geïnitieerd en geproduceerd. Daarnaast spraken we over de toekomst van TAS en Moengo en zijn belangrijkste doel; de creativiteit van de gemeenschap, met name de jongeren van Marowijne, te ondersteunen en ze in de gelegenheid stellen om zelfvoorzienend te zijn.

Het artist-in-residence programma aan TAS, vraagt specifieke vaardigheden van mij als kunstenaar. De voorzieningen in Moengo, een voormalig oorlogsgebied, zijn beperkt, en de samenwerking met de lokale bevolking is cruciaal. Als kunstenaar hoop ik hier te kunnen bijdrage aan de kennisverbreding van lokaal talent en een kunstwerk/ project achter te laten dat het gebied helpt zich verder te ontwikkelen in cultureel en economisch opzicht. Daarnaast zal ik werken en gebruik maken van de lokale taal, technieken en materialen.

Per week zal ik verschillende workshops verzorgen: waarvan twee bij Tembe Art Studio en een twee in de omliggende dorpen (Ricanau Mofo, Ovia – Olo, Moengo Tapoe).

Afgelopen 2 weken werd ik geïntroduceerd aan de rijke geschiedenis van Moengo, de omgeving en haar inwoners en heb ik mij georiënteerd op de verschillende projecten die ik hier wil uitvoeren. Daarnaast ben ik samen met lokale kunstenaars, die verbonden zijn aan TAS, naar verschillende dorpen in de omgeving geweest. Deze groep kunstenaars werkt momenteel aan een kunst project in 5 dorpen (Ricanau Mofo, Moengo Tapoe, Wanhatti, Tamarin en Pelgrim Kondre) rondom Moengo ism Stichting Kibii en Unicef. Komende zaterdag zal hiervan de tentoonstelling zijn in TAS.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s